Kærlighed ved første blik. Nok den lækreste løbesko i min samling. Prøv den! |
Trods min umiddelbare begejstring for den første version, er vi aldrig blevet rigtig gode venner. Den hævede hæl, en uhensigtsmæssig sål og en overdel, der strammede omkring forfoden gjorde, at mine fødder bare aldrig fandt sig helt til rette i den.
Selvom New Balance næppe har læst min blog, har de rettet op på problemerne og har allieret sig med ingen ringere end ultraløberen Anton Krupica, som har været med til at udvikle den gamle såvel som den nye version.
En god flad oplevelse
Bag tilføjelsen "Zero" i skoens navn gemmer sig den vigtige detalje, at skoen nu er blevet en ægte såkaldt "zero-drop"-sko. Det betyder, at forfod og hæl er lige høje (eller lave om man vil). En flad sål, gør det nemmere at få en naturlig landing og skridtafvikling, så det er en god ting, hvis man gerne vil bruge sin krop, på en naturlig måde (hvad det ikke er alle, der vil).
Sålen på NB Minimus Trail Zero er 13 millimeter. Det er ikke meget i forhold til almindelige løbesko, hvor hælen ofte er tre gange så tyk. Men for mange dedikerede barfodsløbere, som måske tyer til et par flade Fivefingers om vinteren, vil det nok opleves som meget sko - selvom sålen faktisk giver en god og kontant kontakt med underlaget. Er dit udgangspunkt en almindelig støddæmpende løbesko, vil du derimod opleve den som meget flad - så flad at du er nødt til at lære at løbe i den.
Sålen er flad, forfod og hæl har samme tykkelse, og den fungerer perfekt på skovstierne. |
I den første udgave havde jeg problemer med at skarpe sten skar sig op igennem mellemrummene mellem den blødere EVA og den hårdere Vibram-gummi. Selvom konstruktionen med strategisk placerede gummidutter er den samme, er de placeret på en lidt anden måde, så jeg umiddelbart ikke oplever problemet i samme grad i Zero-udgaven. Samtidig har sålen en gavnlig effekt på løbestilen. Jeg ved ikke hvorfor, men gummiets placering befordrer på en eller anden måde en forfodslanding. Mystisk.
Jeg er til gengældig mindre begejstret for at løbe med den på asfalt. Bevares, det kan man sagtens, men jeg har andre sko, der fungerer bedre for mig på asfalt, fx Vibram Fivefingers Bikila, Vibram Fivefingers SeeYa, Vivobarefoot Evo og Vivobarefoot Aqua Lite. Men det er nok en smags sag. NB Minimus kommer i øvrigt også i en Road-version, men den appellerer ikke til mig på samme måde. Der er dog et par stykker på mit løbehold, som er glade for den.
Men en ting er, hvordan den er at løbe i. Lige så vigtigt er det selvfølgelig, hvordan den ser ud! Og jeg må tilstå, at jeg næsten får tårer i øjnene, når jeg ser på mine orange skovsko. Det var kærlighed ved første blik.
Den er så velkonstrueret, at den får de fleste andre løbesko til at virke klodsede. Overdelen er lavet af et lag nylonstof, som er så tyndt, at man kan se tæerne igennem stoffet, hvis man løber uden strømper. Man kan i øvrigt sagtens løbe i dem uden strømper, for der er ingen generende syninger.
Våde drømme
Den fine konstruktion - hvor der ikke er gået på kompromis med holdbarheden - er superlet. I min størrelse 45 vejer NB Minimus Trail Zero kun 140 gram. Det er altså 2 gram lettere end Vibram Fivefingers SeeYa og Saucony Hattori! Og næsten 100 gram lettere end forgængeren - pr. sko! Det er altså let! Vær i øvrigt opmærksom på, at de er små i størrelserne. Jeg bruger normalt størrelse 44, men må et helt nummer op i NB Minimus Trail Zero.
Når alt dette så er sagt, så er jeg stadig mere begejstret for sålen på Vivobarefoot Evo. Men en sko med Evo'ens sål og Minimus'ens overdel giver mig våde drømme. Hvem kommer først?
Producent: New Balance
Model: NB Minimus Trail Zero (MT00)
Vægt: 140 gram (i min størrelse 45)
Pris: 1000 kr.