mandag den 13. februar 2012

Den Store Skoparade

Jeg ved det: Der er noget helt forkert ved at kalde sig barfodsløber og samtidig være begejstret for løbesko. I visse fundamentalistiske barfodskredse vil så lidt som en tyndslidt uldsok sende dig direkte i bad standing.

Jeg vælger dog at forholde mig praktisk til min sko- og barfodsentusiasme: Bare fødder er fedest, når temperatur, temperament og underlag matcher hinanden - ellers holder jeg mig ikke for god til at smide mine fødder i et par fladsålede løbesko og supplere dem med en god gang barfodsløbeteknik i form af pose running.

Og hvad er det så for nogle sko, jeg løber i? Jo, dem kan du se her:

Mine kære børn. Og flere er på vej til vores lille familie.
De fleste af dem benytter jeg jævnligt. Enkelte er jeg vokset fra - de er simpelthen for meget sko. Men de har alle en plads i mit hjerte - og de har alle haft deres tid på mine fødder.

Her er en kort præsentation af de fleste af mine løbesko i ganske vilkårlig rækkefølge. Har du spørgsmål til mine erfaringer med dem, er du meget velkommen til at spørge mig.

PS: Hvis min kone spørger, så har jeg selvfølgelig købt alle mine løbesko på udsalg med mindst 75 procent rabat og to par for et pars pris.


Nike Free 3.0 - hvor det hele startede.
NIKE FREE 3.0 I barfodsløbekredse bliver Nike ofte omtalt som Satan selv. Årsag? Firmaet opfandt den moderne løbesko med introduktionen af den støddæmpende vaffelsål i slutningen af 1960'erne. Fy, skam jer, slemme skoproducent! Men det var også Nike, der var de første til at skrælle støtte og støddæmpning af løbeskoen med deres Nike Free for snart 10 år siden. ("3.0" er ikke versionsnummeret, men indikerer graden af støddæmpning, hvor 0.0 er barfodet og 10.0 er en almindelig løbesko). Da jeg smed mine Asics Kayano og begyndte at eksperimentere med pose running, var dette den første sko, jeg kastede min kærlighed over. I dag kunne jeg dog ikke drømme om at løbe i den.


Vivobarefoot Evo - min yndlingsløbesko!
VIVOBAREFOOT EVO Bedre allround-løbesko fås efter min mening ikke. Den er perfekt i skov og på asfalt. Jeg har pt. tre par - et par til asfalt uden indersålen (i str. 43) og to par med indersålen til skoven og sommerhuset (i str. 44). Jeg løb Hamburg Marathon i denne grønne model uden indersål sidste år. En let, fleksibel sko - som (i mine øjne) også ser superfancy ud.


Vibram Fivefingers Speed. Min første fingersko.
VIBRAM FIVEFINGERS SPEED Mine Nike Free 3.0 blev hurtigt skiftet ud med fladere sko. De første var denne megagrimme løbesko fra Vibram. Det anbefales, at man stille og roligt vænner sig til dem. Så jeg snuppede en tur på 17 kilometer i skoven. Uden problemer. (Men det vil jeg altså ikke anbefale andre at gøre, for jeg ved, at mange får ømme lægge og fødder af blot en enkelt kilometer de første mange gange). Gimmicken med et rum til hver tå er sådan set okay - men hvis underlaget er det mindste vådt, så er det umuligt at undgå våde tæer, og det er seriøst træls!


Huaraches fra Invisible Shoe - fed sommerløbesandal!
INVISIBLE SHOE Simplere bliver det ikke. En tynd gummisål og en snor. Løbesandalerne, som blev udødeliggjort i Christopher McDougalls barfodsbestseller, "Born to Run" (læs den!), sidder overraskende godt på fødderne og er nemme at have med i hånden eller bukselinningen for en sikkerheds skyld, når man løber i helt bare fødder. Slet ikke så tosset, som det umiddelbart kan lyde. Læs mere om mit indtryk af dem her: Skal du ha' et par flade.


Mizuno Wave Universe 3 - verdens letteste løbesko!
MIZUNO WAVE UNIVERSE 3 En såkaldt "racing flat" - altså en flad konkurrencesko. Verdens letteste løbesko! Med sine kun 100 gram er den faktisk endnu lettere end løbesandalerne fra Invisible Shoe. Den er fin at løbe pose running i, men med sin 4 millimeter hævede hæl (i forhold til forfoden) og støddæmpning kan den ikke kaldes en decideret barfodsløbesko. Er siden blevet afløst af Mizuno Wave Universe 4.


Saucony Hattori - en zerodrop-letvægter.
SAUCONY HATTORI Funky letvægter fra Saucony, hvor hælen er ligeså lav som forfoden. En rigtig god minimalistsko efter min mening. Umiddelbart virker den ikke særlig robust, men den bærer ikke præg af slid, selvom jeg efterhånden har løbet en del kilometer i den (primært på asfalt, men også lidt på skovstier). For nogle vil den være en god overgangssko til endnu mere tyndsålede løbesko, som fx Fivefingers eller Vivobarefoot.


Vibram Fivefingers Bikila - også kendt som PR-skoen!
VIBRAM FIVEFINGES BIKILA Hver gang jeg har løbe halvmaraton i disse sko, har jeg sat ny personlig rekord - derfor kalder jeg dem mine pr-sko. De er lette og giver en god fornemmelse for underlaget. Om 14 dage modtager jeg de nye Vibram Fivefingers SeeYa, som minder om Bikila, men er endnu lettere og tyndere. Dem har jeg store forventninger til, da jeg muligvis vil løbe Hamburg Marathon i dem.


Vivobarefoot Aqua Lite - min nye maratonsko?
VIVO BAREFOOT AQUA LITE Endnu lettere end Vivobarefoot Evo. Endnu tyndere bund. Masser af plads til tæerne. Og vandskyende overdel. Perfekt asfaltløbesko. På halvmaratondistancen har den indtil videre vist sig at være fremragende, så den er min anden valgmulighed til Hamburg Marathon om et par måneder. Mit eneste problem er, at den ser lidt mere anonym ud end mine grønne Evo. Man skulle jo nødig falde i med det nordtyske tapet...


New Balance Minimus Trail - for meget sko efter min smag.
NB MINIMUS TRAIL Mit første indtryk var meget positivt. Men efterhånden bryder jeg mig mindre og mindre om dem. De er for meget sko og overkonstruerede. Er lige kommet i en zerodrop-version, som jeg dog ingen intentioner har om at invitere ind i mine skoskabe. Fås også en en road-udgave. Læs mine indtryk her: Har du set mine nye sko? NB Minimus Trail.


Inov-8 f-Lite 195 - god posesko.
INOV-8 F-LITE 195 Ligesom Minimus Trail har denne sko også en anelse hævet hæl i forhold til forfoden (3 millimeter). Når man er vant til at løbe i helt flade sko, fornemmer man denne hævede hæl. Alligevel er denne sko slet ikke så tosset. Jeg købte den sidste sommer, da jeg skulle løbe maraton i Randers på en rute med mange skarpe sten. (Det blev dog kun til 29 kilometer for mit vedkommende - hmmm...). Poseløbere som ikke har overgivet sig til helt flade sko, vil blive glade for denne sko fra Inov-8 (som i øvrigt siden har fået fladere sko på programmet).


Vivobarefoot Achilles - en spøjs løbesandal.
VIVOBAREFOOT ACHILLES Jeg havde store forventninger til denne løbesandal. Desværre blev jeg slemt skuffet. Den er slet ikke en forbedring af huarachen. Små sten sætter sig mellem storetå og tåkappen, og de giver mig vabler. Ellers er jeg vild med udseendet!


Sole Runner Trainer FX - mere barfodsagtigt bliver det næppe.
SOLE RUNNER TRAINER FX Med en såltykkelse på kun halvanden millimeter og masser af plads til tæerne vil jeg uden tøven udnævne denne sko til at være den sko, der giver mest barfodsfornemmelse for pengene! Er også kandidat til at føre mig de 42,2 kilometer gennem gader og stræder i Hamburg. Jeg har skrevet meget mere om den her: Lydløs som en ninja.


OPDATERING: Nye sko er kommet til, siden jeg skrev dette indlæg. Nogle af dem kan du læse om under "Piskebens skoanmeldelser" i menuen til højre.


PS: Og så lige en lille reklame: Lær at løbe naturligt på Løblets to workshops i Århus 17. marts 2013 og søndag 26. maj 2013. Læs mere her: www.loeblet.dk.

15 kommentarer:

 1. Tak for paraden. Det var da rigtig interessant at læse om dine erfaringer, især fordi jeg i morgen drager til Byen (Århus. Det sker så sjældent..) for at kigge på nye minimalistiske sko og andre eksotiske fornødenheder som desværre ikke kan fås uden for Ringgaden..
  Jeg er hooked på de der Huaraches, men dem skal man vist endnu længere væk fra Verdens Navle :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birthe. Ville lige fortælle dig at hos Læderiet i Århus kan man få gummiplade som er perfekt til huaraches. Og så mangler du bare et par flade, vævede nylon-snørebånd (som er den mest behagelige type snøre jeg har prøvet, nylon er forresten altid bedre end bomuld, og smalle er bedre end brede)
   Med lidt snilde kan man lave 3-4 par for omkring 200kr.. :)

   Slet
 2. Du skal da bare skrælle et bildæk, lave nogle huller og snøre dem på fødderne... ;-)

  I Århus kan jeg anbefale KeepRunning i Vestergade 15, når du skal se på flade sko. (De har også lidt i Løberen i Vestergade og InSport på Lille Torv).

  SvarSlet
 3. Hej Peter: Synes du mangler et par minimalistiske til samlingen ;) Hva med at teste Leguano og så komme med din kommentar herinde. Ellers tak for den interessante læsning - det kunne jo tænkes, at man skulle forsøge sig med andre mærker. Har nu løbet omkring 300 km kun i Leguano og det går stadig stød fremad uden skader eller skavanker af nogen art. Ligeledes har jeg forsøgt med med - kortvarigt - lidt sneløb i bare tæer - prrrr venter nu til det lune sand og bløde græs :D Vh Betina H.

  SvarSlet
 4. Hej Betina

  Jeg har også kraftigt overvejet Leguano'en efter din og Birthes rosende omtale. Specielt er jeg imponeret over, at du kan løbe crossløb i dem. Hvem ved - måske er de snart at finde i samlingen? (Men sig det ikke til min kone).

  Hilsen
  Peter :-)

  SvarSlet
 5. Hihi ja kender godt til det med sko - men at det også var en mandeting ;) Ja mht cross så er der én runde tilbage og det skal vise sig, om jeg kan få en podieplads i min årgang - ville nu være dejligt også for at reklamere for barfodsløb.

  Vh Betina

  SvarSlet
 6. Tak for god sko-parade!
  Der er efterhånden uoverskueligt mange valgmuligheder, så det er god hjælp at høre erfaringer fra een der har prøvet lidt forskelligt.
  Jeg plejer at bruge "Dem har jeg da haft længe", når gemalen undrer sig over de voksende mængder af sko.

  SvarSlet
 7. Hej Peter
  Spændende læsning. Kan jeg lokke dig til kort at sammenligne Sole Runner Trainer FX og Vivo Aqua Lite. Er selv lige blevet indehaver af sidstnævnte, som jeg synes giver en virkelig god føling med underlaget, og bringer mig tæt på barfodsløb med en anelse beskyttelse. Sammenlignet med mine VFF Speed er de i hvert fald lang bedre på den front.

  Men så faldt jeg over dit 'Lydløs som en ninja' indlæg og blev interesseret, og med en såltykkelse på bare 1,5 mm, burde følingen med underlaget jo være endnu bedre end i Aqua Lite (3 mm) - eller hvad?

  Hvor vil du sige at den ene sko vinder ift. den anden?

  Vh Johan
  barefootbeginners.wordpress.com

  SvarSlet
 8. Hej Johan

  Sole Runner Trainer FX giver den bedste barfodsfornemmelse af alle de sko, jeg har prøvet. Vivobarefoot Aqua Lite (uden indersålen) giver den næstbedste. Aqua Lite har den store fordel, at den er vandskyende og klarer lidt flere vandpytter end overdelen på Sole Runner.

  Jeg løber gerne i Aqua Lite på asfalt. Sole Runner bruger jeg i skoven, hvis det er småkoldt, vådt eller jeg bare vil have lidt på fødderne, men stadig ønsker den gode barfodsfornemmelse. Sidstnævnte er nem at have med i hænderne og hurtige at få af og på, hvis det bliver nødvendigt.

  Jeg ser det (i modsætning til fx Ken Bob Saxton) ikke som nogen dødssynd at tage en tyndsålet sko på, når blot man formår at tage den gode barfodsteknik med. Jeg benytter mig af poserunning for at sikre teknikken, og den har jeg glæde af både med og uden sko, men det kræver også, at man bruger tid på at træne teknikken.

  Begge sko har en plads på mine fødder - og i mit barfodshjerte. ;-)

  Hilsen
  Peter

  PS: Jeg glæder mig til at følge din blog!

  SvarSlet
 9. Hej Peter.
  Interessant indlæg. Jeg har i tankerne at afprøve forfodsløb/barfodsløb, men er i tvivl om hvilken sko der er god at starte med? Jeg har holdt to års løbepause (dog med få forsøg) pga. skinnebensbetændelse. Men nu tænker jeg at starte fra scratch og så lidt længere fremme på foden og håbe det kan hjælpe på mine skinneben. :-)

  SvarSlet
 10. Hej Peter.
  Interessant indlæg. Jeg har i tankerne at afprøve forfodsløb/barfodsløb, men er i tvivl om hvilken sko der er god at starte med? Jeg har holdt to års løbepause (dog med få forsøg) pga. skinnebensbetændelse. Men nu tænker jeg at starte fra scratch og så lidt længere fremme på foden og håbe det kan hjælpe på mine skinneben. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mie

   Hvis du vil skåne din krop, vil der ofte være rigtig meget at vinde ved at ændre løbestil. Du skal dog være opmærksom på, at skoene (og fødderne i det hele taget) er den mindste del af det. Teknikken kommer før skoene (eller bare fødder).

   Jeg har undervist flere hundrede i løbeteknik, og det bliver mere og mere tydeligt for mig, at flade sko i sig selv kun sjældent gør arbejdet. Hvis den gode barfodsteknik skal læres, er man nødt til at starte helt forfra med et regulært omprogrammeringarbejde.

   For at komme bedst i gang med dette arbejde, vil jeg anbefale dig at lære teknikken hos en erfaren instruktør. I Århus kunne det fx være mig: www.loeblet.dk. På fyn er der Ole Stougaard: www.multitesti.dk, og i København er der bl.a. Claus Rasmussen: www.posemand.dk.

   Der er selvfølgelig intet i vejen i at starte med at smide skoene og så prøve på egen hånd. Der er bare kæmpestor forskel på, hvad man tror man gør, og hvad man så rent faktisk gør. Det vigtigste er, at du lytter til kroppen, så du kan fange eventuelle advarselssignaler, inden det går galt. Du er også altid velkommen til at spørge mig til råds.

   Mht. skoene er der efterhånden en del flade sko på markedet. De fleste føler sig godt til pas i et par Vibram Fivefingers, Vivobarefoot Evo eller NB Minimus. Hvis du har mulighed for at prøve dig frem vil det være fint. I Århus fører KeepRunning et stort udvalg af barfodsløbesko.

   God løbelyst!

   Hilsen
   Peter :-)

   Slet
 11. Hej Brian

  Jeg er blevet inspireret af din "kærlighed" for Evo'en og har tænkt på at investere i et par. Dog er jet lidt i tvivl om størrelsen. Har et par MT00 og MR00 og vil høre om Evo'en er samme størrelse eller om jeg skal op eller ned.

  Håber du kan hjælpe

  Mvh Frederik

  SvarSlet
 12. Hej Frederiks

  Jeg bruger normalt str. 44 i almindelige sko. Mine MT00 er str. 45 og mine Evo er str. 44 eller str. 43 (alt afhængigt af om jeg løber med indersålen eller ej). Hvis jeg var dig, ville jeg vælge mine Evo et nummer mindre end MT00.

  vh. Peter :-)

  SvarSlet
 13. Jeg har allerede fundet ud af, at de passende sokker er grundlaget for komfortable sko.

  SvarSlet