onsdag den 11. april 2012

Har du set dig selv løbe?

Det her er ikke mig. Forhåbentligt er det heller ikke dig?
"Jeg er forfodsløber!"

Han sagde det med en sådan overbevisning, at det kun kunne gå galt. Og det gjorde det.

Da vi så videooptagelsen af hans løb på skærmen, var det tydeligt for os alle: Han var så meget hællander, at det gjorde helt ondt på samtlige deltagere på dette trænerkursus.

Hvordan kan man tage så meget fejl af, hvad man gør, og hvad man tror man gør? Tja, det er vel en af den slags psykologiske selvbedrag, som vi benytter for at lægge afstand til en mere smertefuld sandhed. Selvom det ikke skåner os i den sidste ende. Se bare på 98 procent af deltagerne i X-Factor.

Heldigvis er det vores fejl, vi lærer af. Og hvis vi vil blive bedre, er en videoanalyse et rigtigt godt sted at starte. Se bare dette glimrende eksempel på, hvordan en videoanalyse suppleret med et par timers vejledning og teknikøvelser markant ændrer en løbers stil: Videoanalyse.

Flade sko og bare fødder er ikke nok
En af de bærende trossætninger for fundamentalistiske barfodsløbere er: Lad dine såler lære dig at løbe. Den sætning er der intet forkert i. Problemet er bare, at det ikke nødvendigvis er den mest hensigtsmæssige eller nemmeste måde.

Jeg har i hvert fald set en løber smide skoene og løbe et par hundrede meter på et hårdt fortov, mens hun hamrede på sin bare hæl i underlaget. Jeg kunne næsten føle hvert eneste af hendes skridt på min egen krop, og hun så bestemt heller ikke ud til at nyde det. Lærte det hende så at løbe? Nej, hun opgav. Hun tog skoene på igen og døjer den dag i dag med samme dårlige løbestil, som bliver ved med at give hende skader.

Det samme sker for nogle af de løbere, der køber sig et par minimaliske sko med forventningen om, at de med et trylleslag vil blive til naturlige løbere. Men der findes ingen genveje. Den eneste genvej er et koncentreret omprogrammeringsarbejde af kroppens måde at bevæge sig, samtidig med at man lytter til kroppen og ser på, hvordan den egentlig arbejder. I den forbindelse kan flade sko eller slet ingen sko være en god hjælp - men de gør altså ikke arbejdet for dig!

Se mig!
Jeg bliver selv løbende (ha-ha) videoanalyseret. Jeg bryder mig stadig ikke om synet, så det vil jeg skåne dig for. Hver eneste gang kan jeg finde masser af detaljer, der trænger til en justering, så jeg skærer alle overflødige bevægelser bort og optimerer de nødvendige bevægelser.

En del af dette justeringsarbejde foregår efterfølgende ved, at jeg bevidst fokuserer på at udføre en bestemt bevægelse korrekt eller slappe af på det rigtige tidspunkt. Men oftest er jeg nødt til at hive min værktøjskasse med teknikøvelser frem.

Som poserunning-instruktør har jeg en række øvelser - de fleste ganske simple - der korrigerer og omprogrammerer et uhensigtsmæssigt bevægelsesmønster. Og der sker hele tiden fremskridt. Jeg oplever, at jeg ved at træne min teknik er blevet i stand til at løbe lettere, mere skånsomt - og hurtigere. Sagde skildpadden...

Og så lige en reklame: Har du lyst til at se dig selv løbe - og blive en bedre løber - så har du chancen søndag 13. januar 2013 og søndag 17. marts 2013, når løb:let afholder workshops i Århus. Læs mere om workshoppen her: http://løblet.dk/.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar