mandag den 20. august 2012

Svaret på et af livets store spørgsmål

Jo. Der er sand i sandkage. Det ved jeg nu. De kyniske arrangører af Rubjerg Knude-løbet serverede nemlig sandkage til kaffen ved ruinerne af fyret. Men de fik mig ikke ned med nakken. Jeg gennemførte til en forandring et maratonløb. Uden pylren, uden krise.

Se selv i dette indslag fra TV2 Nord:Danmarks hårdeste?
Rubjerg Knude løbet er blevet kaldt "Danmarks hårdeste maraton." Den titel er, der sikkert også andre løb, der vil gøre krav på, men ét er sikkert: Sandkagen gjorde det ikke mindre hårdt.

Efter at have forceret 25 kilometer blandet terræn inklusiv et veritabelt bjerg af sand, var det ikke sandkage, som min krop skreg efter, og det var heller ikke sandkage, der skulle sikre, at jeg kunne løbe de resterende 17 kilometer.

Et ukontrollabelt hosteanfald forårsaget af lige dele kagekrummer og sand var faktisk tæt på at sende mig til tælling. Men nej - der skulle mere til at slå mig ud i går. Faktisk blev jeg slet ikke slået ud, men fik min allerstørste og -første gode oplevelse med maratondistancen. Jeg er ret glad.

En glad dreng. Som glæder sig til at løbe Marselisløbet om 14 dage i bare fødder.
Impotente fødder
Læsere af min blog husker måske, at der er langt mellem mine succeser, når jeg kommer ud over halvmaratondistancen. Min kone udtrykker det så smukt, når hun siger: "Lige så snart du får et startnummer på, falder pikken." Åh-ja, she's got a way with words...

Det lyder måske underligt, men valget af rute var et vigtigt element i min plan for at eliminere al præstationsangst. Det visse steder overordentligt vanskelige terræn gjorde det umuligt at tænke på sluttider. Og da vores sommerhus ligger i området, kendte jeg allerede det meste af ruten fra mine træningsture i sommerferien.

Jeg kendte heller ingen af de andre løbere, så der var ingen, jeg skulle konkurrere med. Ikke en gang mig selv. Jeg skulle bare gennemføre og gøre det til en god oplevelse. Som enhver anden langtur. Det blev det.

Taktik og tak til Heike og Bjarne
Herudover hjalp et par løbere fra Tårs og en ny forplejningsstrategi mig godt igennem løbet. De første 30 kilometer slog jeg følgeskab jeg med de næsten-lokale Heike og Bjarne. Vi løb ikke hurtigt. Men vi snakkede (de snakkede rigtig meget), vi gav os god tid ved depoterne (som var fremragende), og vi havde overskud til at nyde naturen undervejs (og ind imellem bande over den).

Og så var der ikke mindst min nye forplejningsstrategi - og her tænker jeg ikke på sandkage. Ofte får man tudet ørerne fulde af god råd om at få rigelig med væske og energi undervejs. Men nyere forskning viser, at det nok ikke er så godt et råd, som det umiddelbart kan lyde. Det nye råd er: Drik, når du er tørstig!

Jeg gjorde det samme med mad. Jeg spiste og drak, hvad jeg følte trang til undervejs: 3 energigel, vand, appelsinbåde, bananstykker, cola. Og det virkede sgu! Der findes et hav af teorier og gode råd, men i sidste ende er du selv facitlisten, og virker det for dig, så er det godt. Med andre ord: Lyt til din krop. Det vil jeg gøre nu. Min krop kræver pizza.

PS: Nej, jeg løb ikke i SANDaler. Jeg løb i mine NB Minimus Trail Zero. De var fine.

23 kommentarer:

 1. Tillykke!!! Og fantastisk beretning som altid.

  Var løbet i denne weekend? Så var det da godt nok en varm tur. Og hvad blev tiden?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Snob

   Ja, løbet var i søndags. Det var heldigvis ikke helt så varmt i Nordjylland som andre steder i landet, men det blev nu alligevel en lummer omgang. Tiden? Den er ikke værd at skrive om - så det vil jeg undlade. Men hvis jeg en dag overhaler dig, skal jeg nok sørge at advare i god tid... :D

   Hilsen
   Peter :-)

   Slet
  2. Du skal selvfølgelig selv bestemme omkring det at skrive tiden. Men du skal aldrig syntes at din tid ikke er god nok for du har gennemført og det er det vigtigste! Der er andre der løber så hurtigt at de ikke klarer hele distancen - hvad hjælper så farten?Jeg har jo selv gladeligt skrevet at jeg bruger 5 timer, for mange tror jo at hvis man ikke har løbet under 4 timer, så er et marathon intet værd. Og tør så ikke selv løbe - derfor har jeg syntes at det var vigtigt at også en lidt anden side at marathon for de mere dødelige kommer frem....

   Slet
  3. To løb er jo aldrig ens. Der er dem, der kun løber flade løb, det giver jo hurtige tider. Men du har tydelig vis valgt et svært et af slagsen. Vinderen af løbet er vel næppe kommet under 3 timer eller hvad?

   Lige nu tror jeg godt, du ville kunne slå mig, jeg føler mig som en gammel Trabant...

   Slet
  4. Du er vel ikke begyndt at ryge også, Snob? Jeg tror mindst, du skal op på en karton uden filter om dagen, hvis jeg skal have en jordisk chance for at følge med dig. Vinderen af Rubjerg Knude-løbet kom i mål i tiden 3:18:45 - så nej, det var bestemt ikke en hurtig rute. :D

   Slet
 2. ...er ret ny udi det her minimalist-løberi:-) Jeg må sige, at din blog er helt vildt inspirerende!!!

  Jeg er dog allerede "løbet" ind i en mindre overbelastning af venstre læg...typisk for sådan en semi-ung træningsnarkoman...:-)

  PT. løber jeg rundt i Merrell Road Glove - det er en helt utrolig måde at "mærke" løbet på! Jeg er bogstavelig talt kommet tættere på naturen:-P

  Nu håber jeg bare, at læggen kommer sig hurtigt, så jeg kan hoppe i skoene igen og nyde naturen!

  mvh

  Thomas

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Thomas

   Tak skal du have. Øv med læggen. Bare hav tålmodighed, så venter der dig masser af naturlige løbeoplevelser forude - også uden bøvl med ømme lægmuskler eller det, der er værre.

   Man kan advare nok så meget mod at fare for hurtigt frem i starten - men det ligger jo til os, at vi er nødt til først at møde vores grænse, før vi kan holde os inden for den. Måske ville det være et bedre råd at sige "Giv ikke op, selvom du i starten risikerer at få ømme lægge og fødder - det er kun en spørgsmål om at skrue ned for ambitionerne i en periode og have lidt tålmodighed"?

   Jeg håber, at du snart er tilbage i de flade!

   Hilsen
   Peter :-)

   Slet
 3. Hold op hvor er der bare godt!! Selvfølgelig var det bare et spørgsmålom hvornår du gjorde det - og det var så nu. Sikkert fordi du var veforberedet og kendte ruten - så der var ikke nogen overraskelser. Og en ordentlig ernæring, jeg tror også at alle de der kunstige drikke og spiser kan give nogen løbere kvalme. For nogen fungerer det, men for mig har det også været dødeligt at bruge dem - er blvet så kvalm lige så snart jeg har drukket af energidrik.
  Tillykke med sejren over dig selv - og det er den smukkeste sejr af dem alle!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have, Kirsten. Ja, det var stort for mig. Langt om længe. Nu er det (stort set) mig, der bestemmer! ;-)

   Slet
 4. Godt løbet!
  Og fremragende artikel om at drikke når man er tørstig. "If i tastes good, you need it".....god retningslinie :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. Ja, det er nemlig en rigtig interessant artikel. Når jeg tænker på mit (og andres) maraton-, energi- og væskehysteri, så giver dette gode råd lidt mere ro på. Men for andre virker det måske stadig fint at drikke løs før tørsten melder sig. :-)

   Slet
 5. Hej Peter, det var sku da mega fedt - Tillyke med dit velbeståede marathon!
  Jeg drikker dog stadig løs før tørsten melder sig ; )
  Mvh
  Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Du skal da vist bare sørge for at gøre, som du plejer, Mathias! :-)

   Slet
 6. Jeg kommenterede før jeg havde set indslaget fra løbet, og nu tager jeg endnu mere hatten af for dig! Tænk at gennemføre dit første marathon på sådan en vanvittig hård rute - helt ærligt, de mindre gode forsøg har kun været pga. mental blokering. Du har sagtens kunnet! Men sandkage under løb.... Det ved jeg ikke om jeg ville kunne klare.... Eller om maven ville kunne.....

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu har jeg i hvert fald givet mig selv en god maratonoplevelse fra start til slut. Det er dog ikke det første maraton, jeg gennemfører. Jeg løb også Hamburg Marathon i 2011 og kom i mål trods massiv krise undervejs. Dengang var det også en stor sejr, men jeg var nødt til at gå en stor del af de sidste 10 kilometer. Ruten ved Rubjerg Knude-løbet var hård - selvom vi dog ikke løb på sand hele vejen. Der var også trail, trapper, grus, asfalt, strand og skovsti. :-)

   Slet
 7. "According to Noakes and the body of research on hydration and performance, individual differences are too great to make blanket recommendations. The only gauge for fluid need is thirst; the only symptom of dehydration is thirst.

  Having said that, Noakes goes on to recommend fluid intake in the range of 400-800ml per hour for athletes across all endurance events, ranging from marathon to 24-hour+ events. This value is determined from observational studies of hydration, performance, and incidence of hyponatremia. The low range is for slower, lighter runners; the high end for heavier, faster runners."

  Jeg jeg finder mig bedst tilpas på ca 400-500ml i timen - 600ml i timen(svarer til de håndholdte dunke jeg løber med)er det jeg pejler efter hvis det er længere end marathon. men indtager det før jeg blir tørstig, den "klassiske" med små slurke hver 10-15min. jovjov...

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er heller ikke meget i forhold til nogle af de anbefalinger, man sommetider ser: Drik mindst en liter i timen for at kompensere for et tilsvarende mængde sved. :-P

   Slet
 8. Hej Peter, jeg har lige set indslaget fra TV Nord, men der er desværre ingen lyd på hos mig. Men hårdt ser det godt nok ud...
  Tillykke endnu engang.

  Måske det næste løb er Thy trailmaraton i februar?? Det overvejer jeg. I hvert fald halv maraton.

  Jeg tror, det er vigtigt at lytte til sig selv i nærmest alt hvad angår løb. Man skal mærke efter om man er sulten, tørstig, træt osv. Faktisk tror jeg at det kan være en fordel slet ikke at fokusere på tid eller puls, men bare løbe det tempo der føles rigtigt. Det er meget enkelt og dødkompliceret på én gang.

  Men meget glad for at læse du havde et godt løb og oplevelse.

  Du er sej

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har fjernet lyden, så du ikke kan høre mine hvæsende lunger i baggrunden. (Nej, det har jeg ikke). ;-)

   Thy Trailmaraton? Nu lokker du. Jeg overvejer ellers Dr. Nielsen i januar, men Thy har vist en rute efter min smag... :D

   Ses vi til Himmelbjergegnens Trailløb i morgen (onsdag)? Og ses vi snart i klubben? Og hvad med dit flaskebælte - er i blevet gode venner?

   Slet
 9. Hej igen

  Nej vi bliver aldrig venner....
  Jeg skal se om jeg kan huske vædskebæltet i morgen, så kan du se om du vil købe det for en gunstig pris, eller måske har du noget at bytte med?

  Jeg kommer til trailløb, og selvfølgelig også træning, - snart.

  Nu har jeg jo meldt mig til 6 timers løb....

  SvarSlet
  Svar
  1. Super - vi ses! Jeg følte mig ellers vildt fristet af 6h-løbet - men jeg skal heldigvis noget andet den dag... ;-)

   Slet
 10. Hej Peter

  Jeg har lige et spørgsmål vedr Rubjerg Knude Løbet.
  Jeg skal løbe det om et par dag, og er lidt i tvivl om sko valget, som står mellem New Balance MT10, MR00 og Brooks Pureflow2.
  Sidste weekend løb jeg 30km i MT10 på ren strand. Det gik fint, bortset fra at mine fødder hævede mere end normalt på grund af varmen og det ekstra arbejde der nu er med al den sand. Mine MR00 er lidt mere rummelige, så problemet vil sikkert ikke opstå her.

  MT10 er super i terræn, og de 4mm drop gør at min achillessene ikke belastet nær så hårdt som i MR00...som til gengæld er super duper på asfalt og fast underlag.

  Nu til spørgsmålet:
  Er der mest fast underlag...eller løst underlag på ruten?

  På forhånd tak...og tak for en super blog, som er den direkte årsag til at hver anden af mine løbeture foregår i bare fødder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Michael

   Tak skal du have! :-)

   Rubjerg Knude-løbet er et fedt løb - så glæd dig! Jeg vil skyde på, at der er halvt asfalt, halvt løst underlag - uden at du må hænge mig op på det.

   God plads til tæerne er altid rart på et varmt maraton - men det vigtigste er, at du tømmer dine sko for sand, når du har overvundet Knuden - ellers kommer du til at slæbe et par meget tunge fødder over målstregen i Hundelev.

   God løbelyst!

   Hilsen
   Peter

   Slet