torsdag den 14. februar 2013

Hverdagssko til barfodsløbere

Måske er jeg bare sart. Men så er jeg ikke den eneste: Hver dag satte den ældre mand sig ved et bord midt i caféen med en kop kaffe og en avis. Imens viftede han lystigt med sine bare tæer, som han havde befriet for sandaler. Han passede sig selv og nød åbenlyst denne pause.

Han lagde tilsyneladende slet ikke lagde mærke, hvor stor en opmærksomhed han tiltrak sig. Han var en helt almindelig mand i 50'erne, klædt i helt almindeligt tøj og med helt almindelige cafévaner. Med den ene undtagelse at han havde 10 helt almindelige nøgne tæer under cafébordet.

Vivobarefoot Gobi. Med plads til at vrikke med tæerne på caféen.
Enhver sin lyst
Alle kiggede. Alle snakkede om den gamle, klamme mand med de vamle fødder. Jeg ved ikke, om han ville have beholdt sandalerne på, hvis han havde vidst det. Måske var han bare ligeglad.

Jeg foretrækker at vække opmærksomhed med måde. Jeg ved at mange føler sig stødt over bare fødder i det offentlige rum, så jeg vælger kun at lufte tæerne, når det giver mest mening for mig: Når jeg er alene, eller når jeg løber. På samme måde som jeg undgår at prutte (eller spytte), hvor der er andre mennesker til stede, selvom det kan være nok så rart og befriende (min kone tæller ikke i denne sammenhæng).

Vivobarefoot Ra. Fås i forskellige modeller. En virkelig rar hverdagssko.
Nej til løbesko til hverdag!
Heldigvis er der forskellige måde at omgås sin trang til at give fødderne plads,  god kontakt med underlaget og en flad sål, der sikrer en naturlig skridtafvikling - uden at smide skoene.

Jeg har jo allerede et hav af løbesko, der opfylder dette ønske. Problemet er bare, at jeg ikke bryder mig om at gå i sportssko til hverdag. Løbesko er til at løbe med - ikke til hverdagsbrug. I min alder - jeg er 44 år - ser det sjusket ud, synes jeg. Men nu er jeg jo heller ikke er en specielt sporty type af natur, så måske er det derfor.

Så du får mig altså ikke at se iført et par Fivefingers i SuperBrugsen (som om de ikke ser åndssvage nok ud, når man løber). Heller ikke andre af mine flade løbesko.

Et par flade sommersko fra Camper. Lette at smutte i.
Dog ikke helt så tyndsålede som fx Vivobarefoot.
Fede flade hverdagssko
I stedet har jeg anskaffet mig en del forskellige flade hverdagssko. Blandt mine absolutte favoritter er Vivobarefoots, som jeg efterhånden har haft en del forskellige modeller af. (Jeg må hellere indskyde, at min generelle begejstring for Vivobarefoots sko er helt oprigtig, og at jeg ikke er på deres lønningsliste).

For tiden er jeg vild med deres version af en ørkenstøvle: Vivobarefoot Gobi i lyst ruskind. Også deres Ra, som jeg har i grøn ruskind er fed. Kvaliteten er fremragende - hvilket måske hænger sammen med, at grundlæggeren er en af arvingerne til det engelske skomærke Clarks.

Vær opmærksom på, at der kan være en del forskel på størrelserne i de forskellige modeller: Passer du en størrelse 44 i Vivobarefoot Neo Trail, passer du ikke nødvendigvis samme størrelse i Vivobarefoot Ra - så er du advaret!

Den allerfedeste vandrestøvle: Vivobarefoot Synth Hiker -
samme sål som deres Trail-modeller og med vandtæt overdel.
Terrængående i alt slags vejr
Lidt uden for kategori har jeg et par flade vandrestøvler, som jeg både har brugt på små bjergstier i juleferien på Cuba og i sne og is ved Rubjerg Knude i Nordjylland. Den har absolut bestået begge typer terræn og klima.

Støvlen er let, sålen er den samme som på Vivobarefoots trailsko, og overdelen har en vandtæt og åndbar membran, så man ikke behøver frygte våde tæer i uldsokkerne. Inden jeg gik over til flade sko, har jeg bl.a. vandret i støvler fra Meindl, men jeg må sige, at intet overgår de flade Vivobarefoot Synth Hiker. Der er bare ingen grund til at slæbe rundt på unødvendig meget vægt på fødderne.

I et tidligere blogindlæg har jeg beskrevet mine flade sommersko fra Prada og mine flade sandaler fra Jil Sander og Teva (det kan du læse her: Forbandet fodtøj). I den forbindelse skylder jeg også at nævne mine tyndsålede hjemmesko fra Le Coq Sportif og dejlige sommersko fra Camper. Kender du andre hverdagssko, som vil passe barfodsfolket - så lad mig endelig høre fra dig. Man kan jo altid bruge et par sko mere - men lad være med at sige noget til min kone.

Kinasutsko, der i Le Coq Sportifs udgave ikke er helt så rismarksarbejderagtig.
PS: Da jeg ikke har nogen børn, har jeg overhovedet ingen erfaringer med barfodssko i små størrelser. Hvis du har erfaringer med flade sko til børn, er du selvfølgelig mere end velkommen til at dele dem med mine læsere. :-)

26 kommentarer:

 1. Hej Peter, endelig et indlæg fra dig ;)
  Hvor kan man købe vivobarefoot henne? De er ret fede.
  Kh Karina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis man er i nærheden af Lyngby er Speedworks et godt alternativ. Tjek speedworks.dk. De er ved at åbne en fysisk butik også, men intil videre har jeg benyttet mig af muligheden til at prøve og hente hjemme hos Peter.

   Slet
 2. Forstår din skotrang. Jeg har vist også flere sko end konen.

  Kinafutterne er fede, omend min stil er knap så afslappet, har jeg dog også lidt i den afslappede ende af. Mit nyeste par er et par sorte lædersko med hvid gummisål fra Selected. http://selected.dk/selected/shoes/SelAdrianT/16029583,da_DK,pd.html?dwvar_16029583_colorPattern=16029583_Black

  Tror nu stadig på strømper! Men tak for et godt indlæg og dejligt at vide, at jeg ikke er alene om at synes, at ‘kondisko‘ kun er til sport.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Snob

   De ser da meget fede ud - jeg havde dog ikke forestillet mig dig i så afslappet fodtøj.
   Jeg skifter i øvrigt også med et par ret flade sko fra franske Lanvin, hvor prisen nok snarere tiltaler snobsegmentet end barfodsfolket. ;-)

   Hilsen
   Peter

   Slet
  2. Hej igen

   Vi så lige komedien Crazy, Stupid, Love i aftes, (som absolut hører til i den bedre ende i sin genre) og her får hovedpersonen smidt sine kondi‘er ud ifb med en makeover, hvorfor jeg kom til at tænke på dig!

   Jeg må indrømme, at jeg pga den afslappede tøjstil på mine sidste mange arbejdspladser også selv har dresset noget ned, men nu skal det være slut. Nu må det være tid til at blive voksen...

   Slet
  3. Husk, at der er en hårfin grænse mellem at blive voksen og tage sig selv for seriøst! :D
   Sommetider er Steve Carell meget sjov - så jeg må hellere se, om jeg kan støve "Crazy, Stupid, Love" op.

   Slet
  4. Ja, den grænse kender jeg, men føler mig på ingen måde i farezonen... ;o)

   Slet
 3. Www.speedworks.dk forhandler Vivo :)

  Og super arbejde med bloggen :)

  SvarSlet
 4. Hej Peter

  Hvor har du købt de grønne Ra - har selv Gobi i brun læder, men er på jagt efter Ra i ruskind, i enten oliven eller lysebrune...

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har købt mine grønne Ra hos Amazon: http://www.amazon.co.uk/dp/B005O4KEEY/ref=pe_217191_31005151_dp_i1

   Slet
 5. Hvor ville det være fedt hvis der var nogle butikker der valgte at sælge Vivobarefoot sko, så man kunne prøve dem inden man køber dem ;)
  Super artikel du har der Peter.
  Mvh
  Ulrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulrik

   Helt enig! Jeg har heldigvis kun været nødt til at returnere et par ganske få forkerte størrelser, som jeg har købt på nettet.

   Hilsen
   Peter :-)

   Slet
 6. Hej Peter.

  Well, jeg kan altså også godt lide at sidde og lufte futterne, og alderen passer da også meget godt :-) Jeg skal huske at gøre det mere diskret... For snart fire måneder siden slagtede jeg mine pæne sorte Ecco sko på arbejdet, og på røg et par Vivobarefoot Men Dharma Leder som er super at rende rundt i, trapper etc. Der er blevet kigget noget men i dag er det min standard sko, let og lækker. Og pæn, synes jeg selv. Tak for en interessant blog.
  Mvh
  Kristian

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kristian

   Tak skal du have!
   Luft du bare fortsat tæerne. :-)

   Hilsen
   Peter

   Slet
 7. Hej Peter Piskeben.

  Kan du sige noget om, hvordan størrelsen på Ra er i forhold til Neo? Skal man vælge samme størrelse?

  I øvrigt fin og velformuleret blog, du har. :-)

  Vh. Christoffer

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Christoffer

   Tak skal du have!
   Jeg passer samme størrelse i Ra og Neo.

   Hilsen
   Peter

   Slet
 8. Hej Peter,

  Hvor har du købt de Kina sutter henne?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg købte dem for to-tre år siden i en helt almindelig modetøjsbutik i Århus (så vidt jeg husker).

   vh. Peter :-)

   Slet
 9. faldt lige over den herhttp://www.maxpuls.dk/shop/loeb/loebesko+herre/vivobarefoot
  Der er flere vivo sko :o)

  SvarSlet
 10. Godt indlæg. Har selv løbet minimalistisk godt et år nu og har for nylig skiftet alle mine almindelige sko ud til helt flade sko. Har lige købt en vivo barefoot one special, super fed sko at gå rundt i. Og almindelige sneakers kan også anbefales med flad sål, det kan dog være svært at finde nogle med god plads til tæerne.

  Min erfaring er at flade sko med tynd sål (uanset om de hedder minimalist eller noget andet) styrker fødder og underben i forhold til minimalistisk løb, samt at man ikke "ødelægger" sin midtfodslanding som jeg synes jeg gør hvis jeg går rundt i sko med hælforhøjning hele dagen.

  Bare min kommentar, synes det har gjort godt for mit løb at skifte hverdagsskoene ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jens

   Jeg kan heller ikke gå i almindelige sko længere. Dejligt at der efterhånden er en del at vælge mellem. Jeg glæder mig til at prøve Vivobarefoot One på et tidspunkt.

   Hilsen
   Peter

   Slet
 11. Bruger selv Vivobarefoot Neo og Breatho (købt ved maXpuls.dk)

  Min søn på 6 år burger også Vivobarefoot(og har gjort det i over et år nu) og han vil helst ikke gå i andet. Han har Neo Velcro og Rooty(skolesko).
  Han slider sålen tynd på 6 mdr.

  SvarSlet
 12. Godt at høre, at der også er gode sko til den størrelse! :-)

  SvarSlet
 13. Vivo børnesko kan jeg finde op til str. 34... og dameskoene starter ved størrelse 36. Min datter på 7 år bruger str. 35... Og der er ingen af dem hun kan passe. Øv... Skulle nogen rende over nogle LIGE der midt imellem. så skriv endelig :-)
  Jeg har efter mange år på HØJE hæle.. rigtig høje hæle... skiftet mine højhælede ud med flade... Men syntes det er svært at finde pæne damesko uden hæle og tykke såler til hverdags/arbejdsbrug...

  SvarSlet
 14. Jeg kan rigtig godt lide sportssko. Så har jeg ofte bomuldssokker på, så mine fødder bedre kan ånde i løbet af dagen.

  SvarSlet