mandag den 12. marts 2012

Barfodsløb helbreder klamydia og ordblindhed!

Okay, overskriften på dette indlæg er måske ikke helt i overensstemmelse med sandheden. Sådan går det let, når man bliver grebet af en stemning, som det fx skete i forrige uge efter offentliggørelsen af en undersøgelse, der én gang for alle skulle fastslå, at det kræver mindre energi at løbe med løbesko end uden.

Barfodsmodstandere (jo, sådan nogle findes skam) var hurtige til at le hånligt af alle de tosser, der spildte en masse kræfter ved at smide skoene. Barfodsløberne røg i forsvarsposition med mere eller mindre overbevisende modargumenter. (Klamydia og ordblindhed var dog ikke blandt disse - de må stå for min egen regning).

Men der er god grund til ikke at lade sig gribe af en hurtig overskrift eller en frisk vinkling. Fx løb alle 12 løbere i undersøgelsen i forvejen med en effektiv barfodsløbestil, hvor de lander på forfoden. Og hele fire løbere (dvs. en tredjedel) var faktisk mere effektive uden sko end med sko. Der er desuden mange undersøgelser, som er kommet til det stik modsatte resultat.

Ja, der er mange grunde til at nærlæse den slags undersøgelser, så man ikke drager forhastede konklusioner. Pete Larson, som har samme passion for flade sko som mig, gennemgår hele undersøgelsen i sin ofte fremragende blog, Runblogger, så det vil jeg ikke gøre, men jeg kan varmt anbefale interesserede at læse hans indlæg.

Det vigtigste er ikke, hvad du løber i, men at du er glad for at løbe.
Det viser denne undersøgelse ikke.
Skide være med skoene
Uanset hvad en undersøgelse siger, så findes der kun ét eneste fuldgyldigt bevis: Virker det for dig? Løber du hurtigere, er du mindre skadet - og er du i det hele taget en gladere løber?

At løbe i bare fødder handler for de færreste om at løbe hurtigere. Det handler om oplevelsen - og ikke mindst oplevelsen af, hvordan kroppen arbejder mest naturligt og effektivt rent biomekanisk. Denne naturlige og effektive løbemåde kan man så tage med over i sine sko, og så kan man også ofte løbe hurtigere og længere. Men uanset hvad du vælger at løbe i, er der altså intet, der slår effekten af en fornuftig træningsplanlægning og en skånsom løbeteknik, så man kan bygge formen langsomt op uden afbrydelser pga. skader.

Hvis jeg vil løbe hurtigt, foretrækker jeg flade sko frem for bare fødder. Men på perfekt underlag løber jeg hurtigere uden sko. Det er bare sjældent at jeg støder på 10 kilometer af den slags perfekt pr-egnet underlag, så ofte sætter jeg pris på lidt gummi under sålerne, så jeg ikke skal spekulere på småsten og den slags.

Hvis folk er glade for at løbe, er det lige meget, hvad de løber i. Lad os nu bare være venner alle sammen og dele løbestierne i fred og fordragelighed. I må gerne løbe fra mig i (eller uden) jeres Asics Kayano og Nike Pegasus - hvis jeg bare må have lov til at mærke mudder og vandpytter mellem tæerne en gang imellem. Peace.

3 kommentarer:

  1. Er der da nogen der er blevet irriterede på dig, siden du er nødt til at sende freds-ønsker ud?

    SvarSlet
  2. Det er aldrig nogen skade til at sende fredsønsker ud. Folk plejer at bære over med tosser, når de finder ud af, at de er fredelige. :D

    SvarSlet
  3. Nej jeg kunne da heller ikke forestille mig at nogen har negative kommentarer til dine barfodsinteresser. For det er jo helt frivilligt at læse med, og så kan man da aldrig føle sig trådt over tæerne - vel?

    SvarSlet