torsdag den 1. december 2011

Fif nr. 7: Læn Dem ikke ud! (Ret Dem ind)...

I dag er det mig, der er i gavehumør. Derfor får du Peter Piskensbens syvende løbefif. Værsgo:

Som Pose Running-instruktør underviser jeg i, hvordan det er tyngdekraften, der skaber fremdriften, når vi løber. Løb er med andre ord et kontrolleret fald, hvor faldvinklen bestemmer farten.

Lige så besnærende et budskab det er, at tyngdekraften ikke er noget, vi skal overvinde, men i stedet kan udnytte - lige så ofte er der nogen, der får det galt i halsen, hvis de selv eksperimenterer med at falde fremad, fx efter at have læst om det i et løbemagasin.

Det kan give anledning til en højst uhensigtsmæssig løbestil, hvor de knækker i hoften og skyder numsen bagud. Det øger bl.a. belastningen på lænden og bidrager ikke til fremdriften, så lad være med det!

Hvis du læner dig forover, er du nødt til at skubbe numsen bagud.
Det kan være charmerende - men giver desværre ikke en god løbestil.
Hold overkroppen lodret
Det er vigtigt, at du ikke læner dig fremover, for at skabe faldet! Faldet skal komme helt nede fra anklen og fornemmes i hoften - mens overkroppen holdes lodret.

Start med at lægge hovedet til rette oven på rygsøjlen. Det gør det meget nemmere at holde ryggen rank, når dit hoved ikke forstyrrer balancen ved at flagre rundt på toppen af kroppen. Når hoved og ryghvivler er placeret oven på hinanden, bliver overkroppen nærmest en selvbærende konstruktion, understøttet af din balanceevne.

Husk at træne balanceevnen
Du skal selvfølgelig bruge et vist minimum af muskler på ryg og mave, men din balanceevne er mindst lige så vigtig som et stramt muskelkorset. Derfor: Husk at træne din balance!

Det kan du fx gøre ved at stå på ét ben, mens du børster tænder med lukkede øjne. Eller du kan hoppe på stedet med lukkede øjne, mens du forsøger at blive på stedet.

Suppler hellere end gerne med coretræning - men vær opmærksom på, at coretræning aldrig kan aldrig rette op på en dårlig balanceevne!

Opsamlingsheat
Og så er tiden er vist kommet til en opsummering af mine (indtil videre) syv løbefif:

1. Slap af. Det skal føles let, når du løber.

2. Tag kortere skridt. Løbebevægelsen opstår under kroppens tyngdepunkt.

3. Tag hurtigere skridt. Højere kadence forbedrer løbeøkonomien og reducerer belatningen på muskler, sener og led.

4. Slap mere af. Husk at nyde at løbe. Og glem ikke at slappe af, mens du koncentrerer dig om at tage kortere, hurtigere skridt, bøje knæene og så videre.

5. Bøj i knæene. Mere end du tror. På den måde kan du bruge hele kroppen som effektiv støddæmper.

6. Løb ikke på forfoden. Men skift hælkollision ud med forfodslanding. Hælen må gerne "kysse" jorden efter landing.

7. Læn dig ikke fremover. Hold overkroppen lodret. Faldet skal kommen fra anklen og fornemmes i hoften.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar